Prohlášení Platformy Svobodu médiím! a ARAS

Posted: led 20, 2016

Platforma Svobodu médiím! a ARAS vydávají společnou výzvu k postupu nové polské vlády vůči veřejnoprávním médiím

Po volebním vítězství Kaczyńského strany Právo a spravedlnost jsme v Polsku svědky znepokojivého podkopávání základních pilířů liberální demokracie a občanských svobod. Doslova ze dne na den schválila nová, jednobarevná vláda zákon, kterým dostala pod kontrolu veřejnoprávní média a vzápětí přímo dosadila nové šéfy Polské televize a Polského rozhlasu.

Platforma Svobodu médiím! a ARAS považují takový postup polské vlády za přímé ohrožení svobody a nezávislosti médií veřejné služby, neboť ta mají v demokratické společnosti představovat nezpochybnitelnou a nenahraditelnou kontrolu moci, a proto by měla být od této moci jasně oddělena. Tato zásada musí platit bez ohledu na to, čím je tato moc motivována a o co usiluje.

Při pohledu na to, jak snadné je umlčet média veřejné služby v zemi, kde formálně fungují všechny demokratické instituce, připomínáme jeden z hlavních cílů Platformy Svobodu médiím! prosadit takové změny zákona o České televizi a Českém rozhlase, které zajistí, aby rady těchto institucí, vybírající a odvolávající ředitele ČT a ČRo, nadále nebyly jmenovány na základě politické volby v Parlamentu ČR. Členy mediálních rad by měly přímo jmenovat respektované organizace a sdružení s dostatečně dlouhou historií a také politické strany zastoupené v Parlamentu tak, aby mediální rady byly skutečně orgánem zastupujícím veřejnost.

Vyzýváme vládu a Parlament ČR, aby přijaly takovou novelu zákona, která by posílila nezávislost veřejnoprávních médií, aby nebyla vydána napospas žádnému příštímu vítězi voleb.

Celé prohlášení naleznete v přiloženém dokumentu.